Punset-en txakurrarena
Txakurra izan duen edonork daki
zenbat salto, jirabira eta dantza egiteko kapaz den txakur bat janariaren
platerarekin azaltzen ikusten gaituenean. Gero, sarritan, behin jana lurrean
eta bere esku -aho- utzita, zenbatetan ez ote du txakurrak usain-usain egin,
miazkatu agian, eta geroko utzi. Harritu egiten gara gu: ez zen, bada, hain
gose?
Eduard Punset eta Robert Sapolsky-k ere gogoratzen dute hau elkarrizketa honen
amaiera aldera: Pastora, Eduarden txakurra, zoriontsuagoa dela jana lortzeko
zorian dagoenean, platerean, musturraren aurrean duenean baino; dopamina
-plazerarekin estu lotutako hormona- saria lortzeko atarian jariatzen da, ez
gero.
Gehiago ere badago, Sapolskyk eta
bere laguntzaileek saguekin egin dituzten saioetan konturatu dira badela beste
aldagai funtsezko bat: ziurgabetasuna. Saria, janaria, lortzeko aukera %75etik gorakoa -ia beti-
edo %25etik beherakoa -ia inoiz ez- denean, saguen dopamina maila ez da hain altua. Baina
janaria erdiesteko aukera %50en inguruan badago... dopamina maila inoizko
mailarik altuenera heltzen da. Helburua lortuko ote dugun aukera badugunean,
baina aukera hori erabatekoa ez denean egiten gaitu dopaminak zoriontsuen.
Zoriontasuna, beraz, zoriontsu
izango garen itxaropenean dago; zorionaren atarian dagoela zoriona, alegia. Ondorio
interesgarria, inondik ere. Bereziki, oporrak hartzeko zorian gauden urte garai
honetan.
P.S.: Baliteke Pastora, Punseten txakurra, Baikal, aspaldiko Paulov-ena, baino famatuagoa
izatera heltzea, ezta?
Bestalde, biziki gomendatzen dizuet elkarrizketa osoa irakurtzea: hainbeste
kontu interesgarri depresioaz, estresaz, genetikaz... Egin jaramon Jozulinen
aholkuei eta irakurri, merezi du-eta. ;-)
Gainera, Robert Sapolskyren ikerketa mamitsu batzuekin egin dut topo, hau
esaterako; eta uda honetan irakurriko ditudan liburuen artean hau ere egongo
dela uste dut.
Iruzkinak
Utzi iruzkina: