Arroz baltza
Egun on barriz be!
Gaur toketan dan errezetie arroz baltzana da.
Arroz baltza lalengo aldiz, -oker ez banago-, Donostiko alde zaharreko
holako jatetxe frankizia baten jan nauen eta gusteu jatan.
Anaie
sukaldari dekot, beraz Saltsa Baltza zelan iten zan itaundu notsan eta
hortik abiatu nentzen.
Osagaiak:
1- Arroz osoa, gure amak baltza
esango lauke. Jatuneko ardo basokada bana.
2- Iderrak, ardo basokada
bat guztire Freskuek lortu ahal izin ezkeitino ondo egon lei, bestela
izoztuek dire nik beti ibili izin dotezanak eta gusture. Latakoak
barriz, ez dagoz txarto, baie nire gustureko ez diz hain egokiyek.
3-
Izoztutako izkira txiker horreik, eskukada pare bat edo. Handiyek
badirez hoba, txikerrek ez dotsie hainbesteko gustu onik emoten, eta,
ganera, gero egosite bigun antzien lotuten direz.
4- Txibiye, ertaina
edo txiki bi.
5- Tinpule eta berakatza.
6- Txipiroi tinta
sobretxo bi. Bategaz nahikoa izin lei, baie zelan gustutxue emoten
dotsan, nik bi iminten dotsadaz.
7- Ardau zuriye, merkie zein ona,
bakotxan gutiziyan arabera.
6- Oliba olioa eta gatza.
Pausuek:
Lalengo
ta behin holango eltze bat "paellera"-ren modukoa hartu behar da. Hau
da zapal-zabala.
bertan olio txorrotadatxu bet bota eta tinpula
txikertuta bota gorritu daiten. Gorritan hasi danien, bota berakatza
txiker-txiker einde, eta gorritan itzi.
Ondoren bota eltzera txibiye
garbi eta zatitute, korreosetako seilu baten tamainan edo, eta itzi
bertan apur bet egiten borobidu artino. Gorritute gustau ezkero, denpora
gehiau itzi.
Ondoren bota iderrak, apur bet itzi bertan berotzen.
Ondoren
bota izkirak, desizoztute zein izoztute. Desizoztute bada denpora
gitxiau biherko dozu, eta izoztute denpora gehiau. Edozelan be, kontuz
izkirok botetan dauren uraz, lurrundutea hoba da-eta.
Bitartean hartu
txipiroi tintie eta nahastu ardau zuri apur bategaz. -gutxi-gorabehera,
atzamar bi, baie ez aitite torneroaren atzamarra, amama etxekoandranak
baino. Behatzak be erabil leitikez, baina arean ... Bueno pues hori.
Tintie hobeto erabiltzeko, ideia ona izin lei izoztutea.
Bada, hori,
ardaue eta tintie nahastute sartu mikrouhinean, berotu minutu baten eta
gero erantsi paellerakoari.
Segituan gehitu arroza. Nahastu ondo
osagiek euren zaporetsuek alkarri emon deiezen.
Itzi apurtxu baten
pil-pil egiten arean loditu artino.
Ondoren bota ura. Nik
honelakoetarako sei lagin ur erabiltzen dot arroz lagineko.
Su
ertainean jarri, bota gatza, eta gutxi-gorabehera ordu baten bueltan
egongo da, arroza sikitute dagoanien.
Maharie atara eta Jainkoa lagun
bekigu.
Mosuk eta hurrengora arte.
Iruzkinak
Utzi iruzkina: