Elikagai transgenikoak (Joao)
Ezaugarri konkretu batzuk lortzeko asmoz, genetikoki eraldatzen diren elikagaiei elikagai transgenikoak deritzogu. Mota desberdinekoak izan ahal dira, landareak, animaliak... eta egoera natural batean lortu ezin diren ezaugarriak gauzatzen dira eraldaketa genetikoaren ondorioz. Adibidez tomate batzuei arrain baten gena inplantatzen diote, hotzaren aurrean erresistentzia gehiago izan dezaten, patata batzuei txerri gen bat txertatzen diote, frijituak izaterakoan txerri usain goxoa izan dezaten... etab. luze bat.
Elikagai transgenikoak teorian ez dire osasunerako kaltegarriak, gainera "abantailak" dituzte (enpresa handientzako gutxienez). Jendartean nahiko onartuak iza dira genetikoki eraldatutako jakiak, baina badago ere jende asko elikagai hauek osasunari kalte egiten ez diotela; naturaren ezaugarri ezberdinen nahasketa beste ezdakizun produktu kimikoekin, ezer onik ez dakarrela dakiena.
Naturak ematen digun elikagaiak osasuntzu eta egokiak dira gizakiarentzat, beti ere, honen arrazionalizazio egokia egin ezkero. Naturak ematen duanak kimikoki eraldatzea eta gero gure gorputzean sartzea niri, ez dakit... beldurra ematen dit; edonor edozein produktu kimikoarekin eraldatu duen tomatea ez nuke gustoko nire gaueko entsaladetan, (nire baratzekoak hobe) eta zu?
Iruzkinak
Utzi iruzkina: