MIKOSELBIAPIKOLA

basapis 1456131372713 BASAPIZTU | 2012-06-01 23:02

Euskal Herriko mendi konkretu batzuetan bakarrik erabiltzen den gestio eredu hau, etorkizunean garatzeko baldintzak jakituria alorrean hobetu direnez, pausoak ematen ari gara, baso kudeaketa eta errendimendu egokiagoen bila.

Hortarako, Berpiztu Marixa programaren baitan  eta Elgoibarren, gestio eredu eta printzipio hauek martxan jartzeko ahutua burutuko dugu batzuk etorkizun hurbil batean Mutriku aldeko zenbait esperimenturi jarraiki. Eraldaketa paisajistiko hortarako, pinu jabe pribatuen konpromisoak bilatu eta lortzea gustatuko litzaiguke bertako espezieen landa garapenaren alde, basogintza, gestio mikologikoa eta erlezaintza oinarritzat harturik kontserbazio neurri zuzenak jorratzetu eta etekinak haunditzeko.

Basoa aktibatzeko hartu beharreko  neurriak amankomunki bideratzeko, basogintza kudeaketa gestio berritzailearen habitata sortu behar da, beharrezko banakako harreraz gestio planak burutzeko, hontarako eskualdeko lanpostuak sortu daitezke. Honela, Basapiztu programen eraketa eta hedapena bideratuz.

Gipuzkoako mendi publikotako gestoreek, Julian Unanue, Jorge Askasibar, Ismael Mondragón, Jon Peli Uriguen, Ibai Portu, Valentin Mugarza, Bixente Unzurrunzaga, Agurtzane Etxaniz, Eneko Diez, basozaintzako Imanol, Fermin,Jon, Mikel, Luis, Aitor, Aitzol, Karpin, Joxean, Inaxio, Imanol etbr, Aranzadi, Tekniker, Itsasmendikoi, EHU, ENHE, BFA, AFA ikaslego, nekazari, erlezain, udal eta gizarte   esparru zabalen adostasunez eta poztasunerako,  politika hauei ekiteko eta proiektu alternatiboak garatu ahal izateko; ofizina, biltegi eta laborategia irekiko ditugu etorkizunean, ikerketa+ garapenetik errendimenduak atereaz,  basoa adiera logiko eta abaeratsagoetan aktibatzeko, hedadura  zabaleko proiektu zabalak garatuz Gaztela Leon, Galizia, Katalunia, Andaluzia eta  Madrideko politikak aztertuz, eta hobekuntzak ezarriz gure estiloan gauzatuz, Euskal Herrian, Txilen, Canadan...

Hontarako, euskarri teknologikoa eskuratuko da, bertako basogintza propioaren hausnarketan bertako ezti , fruitu, barazki, egur eta perretxiko produkzio eta kalitatearen hobekuntzan laneginez.









Utzi iruzkina: