Australia: Gastronomia Anitza

No profile photo Australiako gastronomia | 2025-02-11 08:39

malenarando@ipintza.net 1739298950834

Australia ez da bakarrik paisaien eta fauna ikusgarriaren herrialdea, baizik eta gastronomian ere mundu osoko eraginak jasotzen dituen lurralde anitza. Bere gastronomia aborigenen tradizioetatik, kolonialismotik eta etorkinen eraginetatik abiatzen da, eta gaur egun, plater berezi eta sormenezkoak eskaintzen ditu.

1. Bush Tucker: Aborigenen Sukaldaritza

Aborigenen bush tucker edo “lurreko janaria” tradizioek milaka urteko jakinduria biltzen dute. Kanguruaren haragia, emu edo witchetty worms (larrainak) bezalako elikagaiak, gaur egun ere jatetxeetan aurki daitezke, aborigenen jakinduriaren eta naturaren eragina erakutsiz.

Australia ez da bakarrik paisaien eta fauna ikusgarriaren herrialdea, baizik eta gastronomian ere mundu osoko eraginak jasotzen dituen lurralde anitza. Bere gastronomia aborigenen tradizioetatik, kolonialismotik eta etorkinen eraginetatik abiatzen da, eta gaur egun, plater berezi eta sormenezkoak eskaintzen ditu.

El filet de cangur: un plat saludable            Bush Tucker Collection - Australian Native Seed bombs edible native plants

 

2. Kolonialismoaren Oinordetza: Britainiarraren Sukaldaritza

Ingalaterrako kolonizazioak meat pies (haragi pastelak), fish and chips eta roast dinners platerak ekarri zituen. Hala ere, Australiak bere errezetak egokitu eta modernizatu egin ditu, bertako baliabideekin.

Aussie meat pies recipe            Fish and chips        Full Roast Dinner

3. Multikulturalismoaren Eragina

Australia migrazioaren herrialdea izan da, eta horrek sukaldaritza anitza sortu du. Barbecue (BBQ), sushi edo dim sum bezalako platerak, Australiako gastronomian eragina duten kultura desberdinen adierazgarri dira.

Maki roll con arroz Sushi    Dim sum de wantón chino

4. Naturaren Zaporeak

Australiak, bere inguru naturalari esker, barramundi arraina, wattle seed edo bush tomatoes bezalako elikagai bereziak eskaintzen ditu. Zapore freskoak eta naturaren eragina, bertako plateretan bizirik mantentzen dira.

 Barramundi

Australia gastronomian aniztasunaren erreferente bihurtu da, tradizio eta modernitatearen arteko oreka sortuz.